Wine Advocate & www.robertparker.com

Robert M. Parker Jr. is zonder twijfel de meest invloedrijke wijncriticus van de wereld. Sinds zijn eerste verschijning in 1975 heeft hij de wijnwereld zo blijvend beïnvloed als geen enkel andere wijnjournalist. De beroemde Parkerpunten, voor het eerst verschenen in zijn wijnjournaal The Wine Advocate, kunnen over het succes of de teneergang van een wijn beslissen. De scores en wijnbeoordelingen van de Wine Advocate behoren tot de meest betrouwbare inschattingen van de kwaliteit van een wijn. De belangrijkste proevers binnen het Parker-team zijn:

  • >  Robert Parker
  • >  Monica Larner
  • >  Luis Gutierrez
  • >  Neil Martin
  • >  Jeb Dunnuck
  • >  Lisa Perrotti-Brown, MW

: met pensioen ; beoordeelt af en toe enkele Spaanse en Bordeaux wijnen
: Italië (voorheen Wine Enthusiast)
: Spanje, Argentinië, Chili (voorheen in dienst van Jancis Robinson, MW)
: Bourgogne, Zuid-Afrika, Bordeaux, Oregon (voorheen in dienst van jancis Robinson, MW)
: Rhône, Languedoc-Roussillon, Provence, Washington State, Californië (voorheen The Rhône Report) : Australië, Nieuw-Zeeland (de nieuwe CEO van de Wine Advocate)

Vinous / Antonio Galloni, Stephen Tanzer en Josh Reynolds

Hij was één van de beste en meest ijverige medewerkers van Robert Parker’s Wine Advocate: Antonio Galloni, geboren in Venezuela. Zijn vader is een Italiaan en Robert Parker nam hem in 2006 aan voor de Italiaanse afdeling van de Wine Advocate. Later kwamen de afdelingen Californië, Champagne en Bourgogne erbij. Voordat Antonio Galloni voor zichzelf begon in 2013 ( vinous.com), was hij zelfs de rechterhand van Robert Parker. Met zijn eigen website ‘Vinous’ lukte het de slimme Galloni in recordtijd bij de internationaal toonaangevende wijncritici te horen. Hij proeft veel wijnen meteen bij de wijnmaker zelf en maakt de proefvoorwaarden in zijn aantekeningen transparant. In 2014 sloeg hij zijn slag. Hij kon Stephen Tanzer en zijn team van het gerenommeerde ‘International Wine Cellar’ voor zich winnen. Ook de award winning wijnschrijver Ian d’Agata werkt voor Vinous, naast zijn werkzaamheden als wetenschappelijk adviseur bij de VinItaly. Samen met hen kon Antonio Galloni meer wijnen beoordelen. Daarmee is zijn website belangrijk voor alle wijnlanden van de wereld en is het bijna even belangrijk als de Wine Advocate.

Stephen Tanzer / International Wine Cellar

Stephen Tanzer behoort tot een van de meest gerenommeerde en strengste wijncritici ter wereld. De Amerikaan heeft als redacteur en uitgever de vooraanstaande ‘International Wine Cellar’ opgericht en zich ontwikkeld tot concurrent van Robert Parker. Eind 2014 sloot hij zich aan bij ‘Vinous’, de website met wijnbeoordelingen van Antonio Galloni (voorheen deel uitmakend van Robert Parker’s proefteam).

Wine Spectator

De Wine Spectator is een van de grootste en belangrijkste wijnpublicaties van Noord-Amerika. De organisatie, die in 1976 in San Diego is opgericht en nu in New York gevestigd is, publiceert zo’n 18 uitgaven (glossy magazines) per jaar en heeft een bijzonder mooie website. De Wine Spectator speelt vooral bij Amerikaanse consumenten een grotere rol, terwijl de Wine Advocate en hun website (eRobertParker.com) veelal door importeurs en handelaren wereldwijd wordt geraadpleegd. De Parker-punten, echter, zijn immens populair geworden bij consumenten over de hele wereld. De Wine Spectator beoordeeld eveneens volgens het 100-puntensysteem en het proefteam bestaat uit internationaal gerenommeerde wijncritici, hoewel James Suckling, de meest prominente criticus van de Wine Spectator, het magazine verlaten heeft en een eigen website begonnen is. De jaarlijkse top-100 lijst is van grote betekenis, die wijnen zijn in de regel snel uitverkocht.

JS James Suckling

James Suckling’s reviews zijn beroemd geworden toen hij nog werkzaam was als Chief Editor voor het Amerikaanse wijnblad The Wine Spectator. Hij specialiseert zich in wijnen uit Italië en Bordeaux, maar ook wijnen uit andere landen passeren de revue. Net als Robert Parker en vele anderen, maakt hij gebruik van een 100- puntensysteem. Al vanaf de tijd dat James Suckling werkzaam was bij de Wine Spectator wordt James Suckling door velen gezien als de evenknie van Robert Parker.

Wine Enthusiast

Het Amerikaanse wijnmagazine ‘Wine Enthusiast’ werd in 1988 opgericht en is één van de meest gelezen wijnpublicaties van de Verenigde Staten. In Europa is dit vakblad veel minder bekend. Er wordt streng beoordeeld volgens het internationale 100- puntensysteem, daarbij vergeeft het proefteam de onderscheidingen ‘Editor’s Choice’, ‘Best-Buy’ en ‘Cellar Selection’, die in de Verenigde Staten zeer belangrijk zijn. Naast wijn wordt er ook bier en likeur geproefd. Een zeer betrouwbare bron van wijnpublicaties.

Jancis Robinson, MW / www.jancisrobinson.com

De Britse Jancis Robinson MW, is één van de beroemdste wijncritici van de wereld en heeft al tientallen jaren een onberispelijke reputatie. Al in 1984 behaalde zij de legendarische titel ‘Master of Wine’ en met haar wijn encyclopedie ‘The Oxford Companion to Wine’ heeft zij een onovertroffen publicatie geschreven. Talloze onderscheidingen vielen haar ten deel en haar website behoort tot de meest informatieve wijnbronnen ter wereld.

Allen Meadows / Burghound

Voor importeurs en handelaren is Allen Meadows’ Burghound.com één van de meest betrouwbare bronnen m.b.t. Bourgogne wijnen. Allen Meadows spendeert jaarlijks 5 maanden in Bourgogne, waar hij de wijnen bij de domeinen zelf proeft. Daarnaast beoordeeld hij Pinot Noir wijnen uit Oregon en af en toe uit andere gebieden waar Pinot Noir staat aangeplant. Ook Champagne krijgt regelmatig zijn aandacht. Buiten Frankrijk wordt hij door importeurs en handelaren beschouwd als één van de meest betrouwbare informatie bron over Bourgogne. Ook hier wordt er gewerkt met een internationaal 100-punten systeem.

Decanter Magazine

Decanter is het belangrijkste Britse wijnmagazine, dat maandelijks in meer dan 90 landen ter wereld verkrijgbaar is. De omvangrijke wijnbeoordelingen werden volgens een sterrensysteem (1 – 5 sterren) gedaan, maar zijn inmiddels overgestapt op zowel een 20 als 100 puntensysteem. Daarbij organiseert het magazine elk jaar de Decanter World Wine Awards en wordt de Decanter Man/Woman of the Year verkozen, die als één van de hoogste onderscheidingen in de wijnbranche geldt. Het proefpanel bestaat uit grote namen als Steven Spurrier, Ian d’Agata, Pedro Ballesteros Torres MW en Sarah Jane Evans MW. Met meer dan 20 ‘Masters of Wine’ en ‘Master Sommeliers’ in het proefpanel is Decanter een zeer serieuze bron van informatie.

Falstaff

Falstaff is hét Oostenrijkse wijn- en gastronomiemagazine, die zich als bron voor serieuze wijnbeoordelingen uit de Alpen gevestigd heeft. Het zwaartepunt ligt uiteraard op Oostenrijkse wijn, echter worden er ook internationale wijnen geproefd (vooral de betere Duitse en Italiaanse wijnen). De jaarlijks verschijnende Falstaff wijngids biedt uitgebreide informatie over de wijngoederen en wijnen, beoordeeld volgens het internationale 100-puntensysteem.

Bibenda / Fondazione Italiana Sommelier

Jaarlijks presenteert de Fondazione Italiana Sommelier, één van de twee Gildes van Sommeliers in Italië, een overzicht (voorheen genaamd Duemilavini, maar thans Bibenda) van de door hen geproefde wijnen. Voor de gastronomische sector is dit het belangrijkste naslagwerk. Er worden enkel Italiaanse wijnen (2.000+ wijnen) beoordeeld. De score verloopt als volgt: er worden 1 tot 5 druiventrosjes verdeeld, waarbij 5 druiventrosjes de hoogst mogelijke score is: dit zijn dus de beste en meest gastronomische wijnen van Italë.

Vitae / Associazione Italiana Sommelier

Jaarlijks presenteert de Associazione Italiana Sommelier, één van de twee gildes van sommeliers in Italië, een overzicht (genaamd Vitae) van de door hen geproefde wijnen. Deze sommeliers hebben zich in 2015 afgesplitst en hun eigen, nieuwe gilde opgericht. Er worden enkel Italiaanse wijnen beoordeeld. De score verloopt als volgt: er worden 1 tot 4 wijnstokken (Viti) verdeeld, waarbij 4 wijnstokken de hoogst mogelijke score is. Het aantal beoordeelde wijnen is (nog) beperkt.

Gambero Rosso

Dit is voor de consument de bekendste Italiaanse wijngids, die jaarlijks verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van de Italiaanse wijnbranche. Het beoordelingsysteem is bijna legendarisch. Er worden 1-3 glazen verdeeld, waarbij de beroemde ‘Tre Bicchieri’ (3 rode glazen) de hoogste score vertegenwoordigt. Wanneer een wijn 2 rode glazen krijgt toebedeeld, wil dat zeggen dat deze bepaalde wijn finalist is in de eindproeverij en tot de beste in zijn categorie behoort.

Luca Maroni / Annuario dei Migliori Vini Italiani

Luca Maroni is één van Italië’s meest eigenzinnige en geprezen wijncritici. Jaarlijks brengt hij een naslagwerk uit en publiceert hij eveneens online. Hij beoordeelt een wijn op basis van 3 karakteristieken: consistentie, evenwichtigheid en integriteit (lees hier meer over op zijn website: www.lucamaroni.com). Op basis van een 100-puntensysteem worden de wijnen gewaardeerd: een opsomming van de punten die elk van de drie karakteristieken behaald.

Guía Peñín

De Guía Peñín van de Spaanse wijncriticus José Peñín is een jaarlijkse publicatie over Spaanse wijnen. José Peñín heeft in zijn thuisland ongeveer de status die Robert Parker in Amerika bezit. Zijn omvangrijke Spaanse wijnproeverijen zijn beroemd, ze behoren tot de meest uitgebreide van de wijnwereld. Er wordt beoordeeld met het internationale 100-puntensysteem.

Platter’s (South African) Wine Guide

John Platter is de pionier van de Zuid-Afrikaanse wijnjournalistiek. Zijn in 1980 voor het eerst verschenen wijngids ‘Platter’s South African Wines’, die sindsdien jaarlijks verschijnt, is het naslagwerk voor de Zuid-Afrikaanse wijn. Er wordt beoordeeld volgens een 1 tot 5 sterrensysteem, waarbij ook halve sterren worden vergeven. De beoordeling van 5 sterren is De hoogste onderscheidingen die een Zuid-Afrikaanse wijn van John Platter kan krijgen; de status van deze wijnen is daarom erg hoog.